Blog

Bewust Veilig-dag 24 maart 2021

Woensdag 24 maart is 'Bewust Veilig'-dag in de bouw! Veilig werken is elke dag opnieuw het allerbelangrijkst, maar 24 maart besteden we daar allemaal iets meer aandacht aan dan normaal.

Voorlopig nog geen boetes voor schijnconstructies, FNV teleurgesteld

De fiscus zal voorlopig (tot het najaar van jaar 2021) geen boetes uitdelen aan bedrijven die zzp’ers inzetten die eigenlijk een vast dienstverband zouden moeten hebben. Het plan was om daar begin 2021 al mee te beginnen, maar de geplande datum zal niet gehaald worden liet Minister Koolmees van Sociale Zaken weten aan de Tweede Kamer.

Laat de zzp’er vrij

De laatste jaren is er veel te doen geweest, over van de positie van de zzp’er. Aanvankelijk gold de VAR-verklaring, die duidelijkheid gaf en eenvoudig en veilig was voor zowel de zzp’er als het bedrijf.

Vooral in de bouwsector veel faillissementen op komst

Volgens databureau Altares Dun & Bradstreet zal er een golf aan faillissementen komen in de bouw. Een onderzoek van bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet voorspelt dat tussen oktober 2020 en oktober 2021 3,5 keer zoveel bouwbedrijven over de kop zullen gaan als vorig jaar. 

Webinar Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV)

Op woensdag 10 juni gaven wij in samenwerking met Pellicaan Advocaten en Mazars een Webinar over de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV). De Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV) regelt wanneer ‘vreemdelingen’ in Nederland mogen werken en onder welke voorwaarden.

Webinar WKA en faillissementen

Op dinsdag 12 mei organiseerden wij onze derde Webinar, ditmaal over de Wet Keten Aansprakelijkheid en inhuurrisico’s, in tijden van de coronacrisis.

Boete voor bedrijf voor verwerken vingerafdrukken werknemers

Een bedrijf ontving een boete van 725.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor het afnemen van vingerafdrukken bij werknemers. Het bedrijf stelde werknemers verplicht om een vingerafdruk af te geven bij het in- en uitklokken, terwijl dit bedrijf geen beroep mocht doen op een uitzonderingsgrond voor het verwerken van bijzondere persoonsgegevens.

Veel belangstelling voor Webinar NOW-maatregel COVID-19

Op vrijdag 3 april organiseerden we ons tweede webinar in samenwerking met Mazars en Pellicaan Advocaten. Met bijna 200 deelnemers was deze editie wederom een groot succes.

Geslaagde primeur webinar De Bouwpas

Afgelopen week organiseerden wij in samenwerking met Mazars en Pellicaan Advocaten ons eerste Webinar. Met een groot aantal deelnemers was deze eerste keer een groot succes!

Van 2,3 miljoen arbeidsmigranten is onbekend waar zij zijn

De overheid weet van 2,3 miljoen tijdelijke arbeidsmigranten niet waar ze zijn. Het gaat om tijdelijke arbeidsmigranten die zich sinds 2014 hebben gemeld bij de Registratie niet-Ingezetenen (RNI).

Vanaf 1 maart 2020 meldingsplicht voor buitenlandse dienstverrichters in Nederland

Vanaf 1 maart 2020 ontstaat er een nieuwe verplichting voor buitenlandse ondernemingen die in Nederland werkzaamheden verrichten met gedetacheerde werknemers.

Een minimum uurloon van 16 euro voor zzp’ers vanaf 2021

Het kabinet heeft besloten dat alle zzp’ers vanaf 2021 minimaal 16 euro per uur gaan verdienen. De maatregel heeft als doel te voorkomen dat mensen voor een tarief werken waar zij niet van kunnen rondkomen.

Het aantal meldingen rond arbeidsmigranten toegenomen

De inspectie SZW ontvangt meer meldingen over de overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen dan voorheen. Dat betekent dat er vermoedelijk steeds meer bedrijven werknemers aantrekken van buiten Europa.

Bedrijf verdacht van fraude met veiligheidscertificaten

De Inspectie SZW doorzocht op dinsdag 11 september een bedrijf in Rotterdam strafrechtelijk en nam en daarbij administratie en gegevensdragers in beslag.